Framtidens arbetsplats, hur ser den ut?

Det är ju såklart ingen som vet men man kan ju ana att vi framöver kommer distans arbeta mer än många utav oss är vana vid. Inom större delen av IT-sektorn har detta sätt att leverera, producera och tillföra arbetsinsatser varit relativt vanligt sedan länge. Då har det dock setts som en förmån och en ”lyx” att under ansvar kunna få ihop livspusslet trots heltidsarbete. Flexibilitet i hur vi fördelar våra arbetstimmar har absolut värderats som något exklusivt.

Vi är nog alla överens om att stämpelklockans tid är förbi. Idag arbetar vi spridda timmar under dygnet alla timmar då tekniken tillför att vi är uppkopplade både via våra datorer som är våra arbetsverktyg men också via telefonen som nästintill blivit en del av oss själva, då den styr våra liv både på och utanför vår arbetsplats. Helt plötsligt är gränsen mellan det privata och arbetsplatsen borta. Är det bra?!

Det finns givetvis nya regler och nya ansvarsförbindelser som vi bör se över då vi förändrar våra arbetsförhållanden. Både skyldigheter och rättigheter som arbetstagare men även som arbetsgivare kan behöva synliggöras. Vi tänker ju också jobb, titt som tätt dyker funderingarna upp. Kanske i duschen?! Eller i sängen när vi egentligen borde sova. Detta händer många utav oss och är som oftast utanför vår kontroll och sker långt efter arbetstidens slut. Arbetsrelaterade problem kommer ofta upp tillsammans med vänner under en middag. Vi utbyter erfarenheter och plötsligt ser man lösningar och nya idéer att ta med sig hem till sin organisation. Det är ju i högsta grad också arbetstid.

Olika personligheter och människotyper passar olika bra för olika arbetsförhållanden det är ju inget konstigt. Som i skolan, vissa presterade bäst i avskildhet och lugn utan störande moment så som utåtriktade klasskamrater. Grupparbetet var kanske inte för dem. Dessa oftast plikttrogna och idag ansvarstagande medarbetare ser till att få jobbet gjort i denna form av ”solo arbete”. Det som däremot bör intressera arbetsgivare framöver är hur de framåt drivande, förändringsbenägna idéskapande och oftast utåtriktade resurserna presterar bakom skärmen. Långt borta från den integration med andra som de så väl behöver för att skapa och göra det som de är allra bäst på. Vad händer med deras energi som är så viktig för organisationens utveckling?

Hur formar vi då denna nya arbetsplats till en som passar alla?! Hur ser vi till att våra medarbetare trivs, hur vilar och återhämtar vi oss och hur bygger man företagskultur under dessa nya förhållanden. Det finns en del att fundera över, diskutera kring och kanske pröva nytt outforskat.

För är det något som är alldeles säkert så är det att en arbetsplats där människor mår bra, odiskutabelt genererar de bästa resultaten.

 

Skriven av Therese Nilsson, Marketing Coordinator, Zisson.

Linkedin

 

 

Alla Blogginlägg

ZISSON KÖPER CLEAR IT

2019-08-21 | Service Manager
PRESSMEDDELANDE: Clear IT får nya ägare PRESSMEDDELANDE: ZISSON KÖPER CLEAR IT 21 augusti 2019 Efterfrågade tjänster i hela Skandinavien Det norska företaget Zisson AS har köpt alla aktier i Clear IT AB. Under de senaste åren har Zisson tagit en stark posi
Läs mer här

ClearITs Kunddag den 10 maj 2017

2017-04-18 | ClearIT
Boka upp den 10 maj och anmäl dig och dina kollegor för ni har innehållsrik dag att se fram emot. Årets tema är förnyelse och vi har späckat årets kundevent med aktiviteter i nytänkandets anda. Vi vill önska dig varmt välkommen till en dag fylld till bredden av spännande nyheter, inspirerande talare och en fantastisk möjlighet att träffa andra som dagligen möter precis samma utmaningar som du. En dag du inte vill missa helt enkelt!
Läs mer här

Glad Påsk

2017-04-12 | ClearIT
Glad Påsk önskar vi på ClearIT. Supporten håller öppet på skärtorsdagen. Långfredag och annandag påsk har vi däremot stängt. För kunder med joursupportavtal håller vi öppet som vanligt, dygnet runt.
Läs mer här

Därför byter ClearIT logotyp

2017-03-24 | ClearIT
ClearIT är ett företag i utveckling och därför är vi inte samma företag idag som det var vid starten år 2000. Det tycker vi ska synas även i vår logotyp. Vår nya logotyp speglar på ett tydligare sätt vad vi gör och vi tycker att den är en värdig symbol för det förändringsarbete som pågår just nu.
Läs mer här

Välkommen tillbaka Tobias

2016-09-01 | ClearIT
Välkommen tillbaka till utvecklarteamet säger vi till Tobias Franson. Redan 2003 påbörjade Tobias sin anställning på ClearIT och då hade han redan hunnit arbeta i lokalerna som konsult i flera år, så det är många år av samlad erfarenhet som letat sig tillbaka.
Läs mer här
1 2